Abbeydale Industrial Hamlet New Visitor Centre

Abbeydale Visitor CentreSDA were appointed by Sheffield Industrial Museums Trust to design mechanical and electrical services for the new build teaching and workshop facility at Abbeydale Industrial Hamlet. The facility includes provision of new services to the teaching area, workshops, café, kitchen, toilets and ancillary spaces.  SDA were initially appointed by the Trust to participate in a feasibility study developing a scheme design and budget costs as part of a process for application for funding by the Trust.

The design of the building has been developed in conjunction with the Architect to provide a building with low energy usage, ensuring that running cost for the Trust are minimised whilst remaining in keeping with the historic nature of the site.  The building makes use of a ground source heat pump in conjunction with under floor heating to minimise energy use.

The building makes use of a ground source heat pump in Abbeydale Visitor Centre1conjunction with underfloor heating to minimise energy use.  The building also incorporates a passive ventilation system incorporating automatic weather controls and makes optimum use of night time cooling.  Full consideration has been given to providing a low energy lighting solution, including use of occupancy detection throughout.  The project has been undertaken within a heritage site in close proximity to a number of Grade I Listed structures and has been designed to be in keeping with historical buildings on site.

The design of the building has been developed in conjunction with the Architect to provide a building with low energy usage, ensuring that running cost for the Trust are minimised whilst remaining in keeping with the historic nature of the site. Services had to be designed to be aesthetically pleasing but not detracting from the historical nature of the site.

The project has been designed utilising a Building Abbeydale Visitor Centre 2Information Modelling (BIM) package developed with the other members of the project team.   The BIM Model provided by the Architect failed to include key elements of the building and services.  SDA undertook the modification of services on site to enable the contractor to facilitate the construction of the facility.

In addition to their overseeing role on behalf of the Client, SDA were appointed by the Main Contractor to assist in design development and supervision of their mechanical and electrical sub‑contractors on site.  This included co-ordination of services installations.